Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Seende skor för synskadade

InnoMake är en sko designad av det österrikiska företaget Tec-Innovation. Varje sko är utrustad med frontmonterad ljussensor. När det upptäcker ett kommande hinder varnar det användaren med en vibration och en mobiltelefonavisering som levereras via en Bluetooth-anslutning. Produktwebbplatsen förklarar hur det fungerar:

The vibration feedback is provided directly in the shoe, which allows you to feel if there is an obstacle in front of you. The acoustic feedback is provided via a smartphone and if required via e.g. bone conduction headphones so as not to drown out environmental noises.
    The visual impulses can be transmitted via the LED on the shoe and they can provide you with additional support in the dark. You can also use InnoMake without primary tools in familiar, safe environments, e.g. at home or at work, so that both hands are free.

Tec Inno: InnoMake – One step ahead.
    Hackaday: Seeing-Eye Shoes Pair Computer Vision With Haptic Feedback.


Redan 2006 kom seende skor som skulle hjälpa blinda. Forskare vid tekniska universitetet i Hongkong har tagit fram en sorts “seende” skor som de tror kan överta ledarhundarnas roll i framtiden. Enligt forskarna så sänder skorna, som har en inbyggd dator, ut ultraljudvågor som läser av olika typer av närliggande hinder.
    Många blinda var emellertid skeptiska. En person sade att med tanke på hur många ojämnheter det finns i vägarna i Hongkong så skulle man inte göra annat än att gå omkring och skaka och vibrera hela dagarna.
    Göteborgs-Posten: Seende skor ska hjälpa blinda.
    DN: Seende skor kan ersätta ledarhundar.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv