Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vi drar åt helvete – 700 år sedan Dante Alighieri dog

Dante Alighieri räknas som en av västvärldens genom tiderna största författare. Mest känd är han för sitt epos ”Den gudomliga komedin” (”Divina Commedia”, 1307–1321), som brukar räknas som startpunkten för latinets undanträngande till förmån för italienskan, och vars handling förnyade berättarkonsten. Den gudomliga komedin är också ett dokument som för eftervärlden gett en bild av samhället och föreställningarna vid tiden för verkets tillkomst.
    Verket omfattar 100 sånger (canti) på cirka 150 rader vardera, uppdelade i tre delar: ”Inferno” (”Helvetet”), ”Purgatorio” (”Skärselden”) samt ”Paradiso”, (”Paradiset”). Originalet är skrivet på en föregångare till det italienska skriftspråket, med ett av Dante själv påfunnet versmått – terzinen.
    Dante Alighieri (även Durante degli Alighieri), föddes mellan 18 maj och 17 juni 1265 i Florens i Toscana, död 13 eller 14 september 1321 i Ravenna i Emilia-Romagna, var författare, ämbetsman, poet och statslärd.
    Wikipedia: Dante Alighieri.
    SVT: Dante Alighieris ättling överklagar 700 år gammal korruptionsdom.


Sveriges Radio har just startat en serie (Vi drar åt helvete – en vandring genom Dantes Inferno 700 år senare) om tio avsnitt som följer Dante och hans ledsagare Vergilius genom helvetets nio kretsar i långdikten ”Den gudomliga komedin”. Första delen i verket är förmodligen världshistoriens mest kända skildring av helvetet – “synd är alltid roligare än fromhet”.
    Alla avsnitt av Dantes helvete i 10 delar.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv