Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sverige med tåg: från Stockholm till Oslo

Det finns gott om möjligheter att hoppa av tåget mellan de två huvudstäderna och utforska Sveriges vildmark, sjöstäder och små öar.

När de flesta tänker på skandinaviska resor, föreställer de sig fjordar, berg och polcirkelns dramatiska landskap. Men för att se det autentiska nordiska livet, överväg den “mindre utforskade centrala delen” av Sverige som förbinder dess huvudstad, Stockholm och Norges huvudstad, Oslo. Så skriver The Guardians Catherine Edwards i ett resereportage från 2019.

The route is mostly flat, but passes beautiful lakes, chief among them the spectacular Lake Vänern, the largest in the EU, and lush landscapes dotted with traditional wooden houses, many painted bright red. More than half the total land area of Sweden is covered in forest (an area the size of the UK), and especially on the approach to Norway, you’ll pass farmland and woodland that give an idea of why friluftsliv, or “outdoor life”, is a cornerstone of the Scandinavian lifestyle. Many Swedish families spend weekends at their summer houses (usually less extravagant than that term suggests, not infrequently without running water) to unwind in the middle of nature.

Läs hela den intressanta artikeln på The Guardian: Sweden by train: from Stockholm to Oslo.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv