Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Uchuu, världens största rymdmodell

En internationell forskargrupp har byggt världens hittills största och mest realistiska digitala modell av universum. Modellen heter Uchuu – japanska för yttre rymden – och representerar rymdmaterians utveckling under nästan hela rymdens historia, 13.8 miljarder år.
    Modellen består av 2.1 biljoner partiklar i en kub som är 9.63 miljarder ljusår lång och bred. Beräkningarna gjordes av en superdator, ATERUI II, som har 40.200 processorer. Det tog ett år att bygga modellen och det krävde 20 miljoner beräkningstimmar.
    Beräkningarna skapade 3 petabyte data, som komprimerades ner till en 100 terabyte stor katalog, som är fritt tillgänglig att använda.
    National Astronomical Observatory of Japan: Largest Virtual Universe Free for Anyone to Explore.
    
Populär Astronomi: Möt Uchuu, världens största rymdmodell.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv