Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Olja och gas väntas öka – trots klimatkrisen

Klicka på bilden för att ladda ner!


Sammanfattning.


Hela rapporten.

Världens länder behöver drastiskt minska produktionen av fossila bränslen för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Men den väntas istället öka de kommande decennierna, enligt en ny rapport från FN och Stockholm environment institute.
    Förbränningen av fossila bränslen som kol, olja och gas är den enskilt viktigaste faktorn bakom den globala uppvärmningen.
    Världens regeringar planerar att år 2030 producera drygt dubbelt så mycket, 110 procent, fossila bränslen än vad som är linje med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, och 45 procent mer än vad som är i linje med att hålla uppvärmningen kring 2 grader.
    Regeringarnas produktionsplaner skulle leda till 240 procent mer kol, 57 procent mer olja och 71 procent mer gas år 2030 än vad som är möjligt om 1,5 gradersmålet ska nås.
    Den globala produktionen av gas beräknas öka som mest mellan 2020 och 2040, baserad på regeringars planer.
    Rapporten lyfter också att G20-länderna har riktat mer pengar till att finansiera fossila bränslen än till grön energi sedan början av covid-pandemin även om finansieringen av fossila bränslen generellt har minskat de senaste åren.
    – Vi måste se höjda ambitioner för att fasa ut kol från länderna under klimatmötet COP26 i Glasgow, säger Måns Nilsson, vd på klimatforskningsinstitutet Stockholm environment institute.
    The Production Gap.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv