Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Glömda jordprover ändrar åldern på nordamerikanska mammutar

Frysta DNA-bevis som fångats i jord tyder på att mammut- och vildhästpopulationer försvann långsamt, istället för att försvinna snabbt. Bild: Leonello Calvetti via Getty Images.

Den som ska studera naturvetenskap på ett universitet får förr eller senare i uppdrag att städa ur ett gammalt laboratorium. Det var vad som hände med arkeologen Tyler Murchie vid McMaster University. En frys som han rensade ur hade jordprover tagna från den kanadensiska permafrosten för cirka tio år sedan, som aldrig hade analyserats. Murchie letade efter ett nytt projekt och blev huvudförfattare till DNA-fynden i jordproverna.
    Man trodde att ulliga mammutar i Kanada hade dött ut för cirka 13.000 år sedan. Men de frusna jordproverna innehöll både växtmaterial som var koldaterat till cirka 5.000 år sedan och djur-DNA, inklusive det från ulliga mammutar. Det gör mammutar i Kanada 8.000 år senare än tidigare känt. Proverna innehåller även DNA från forntida hästar och stäppbison.
    Läs mer om resultaten i Smithsonian Magazine, eller vetenskapsartikeln i tidskriften Nature Communications.
    Smithsonian Magazine: Mammoth and Horse DNA Left in Freezer Rewrite Ice Age Extinctions.
    Nature Communications: Collapse of the mammoth-steppe in central Yukon as revealed by ancient environmental DNA.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv