Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Snöbollskrig i konsten (1400–1946)

En färglitografi av Horace Vernet efter Charles-Etienne-Pierre Motte, med titeln Enfance de Napoléon (Napoleons barndom), 1822. Bild: Wikimedia Commons.

Få säsongsbetonade aktiviteter är så universella – över tid, plats eller kultur – som snöbollsstriden.
    När vi beger oss in i de kalla vintermånaderna och hoppas på en period med frostade träd eller istappar som droppar som stalaktiter från husens takfot, kan vi också längta efter det där lite moddiga “pulvret” som ger perfekta bollar. Snögubbar och änglar kan skapas senare. Och kanske blir det pulka: på kälkar (för finsmakare) eller “kafeteriabrickor” (för de listiga).
    Ändå är det inget som signalerar årets första snöfall som en projektil i storleken av äpplen som skär en parabolisk bana – genom skarp kvällsluft, gatlyktornas haloljus och utandningar av dimmiga, upplysta andetag – för att få direkt kontakt med en intet ont anande hatt eller kappa.
    Public Domain Review: Snowball Fights in Art (1400–1946).


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv