Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

James Webb-teleskopet har nått sin plats i rymden

En månad efter uppskjutningen har James Webb-teleskopet kommit fram till den punkt där det ska börja sitt arbete, vid den så kallade Lagrange 2-punkten, 1,5 miljoner kilometer från jorden. Det är ungefär fyra gånger så långt som avståndet mellan jorden och månen. Vid Lagrange-punkten är jordens och solens dragningskrafter i balans.
    Under måndagen nåddes så ännu en milstolpe i Webb-teleskopets framgångsrika resa. Efter att ha använt sina raketmotorer i fem minuter för att nå rätt omloppsbana runt solen placerade sig teleskopet på rätt plats i rymden.
    Rymdteleskopet kommer inte att ligga i omloppsbana runt jorden, som rymdteleskopet Hubble gör – det kommer faktiskt att kretsa runt solen. Det speciella med denna bana är att den låter teleskopet hålla sig i linje med jorden när det rör sig runt solen. Detta gör att det stora solskyddet kan skydda teleskopet från ljuset och värmen från solen och jorden (och månen).
    Läs mer om omloppsbanan på NASA: A Solar Orbit.
    NASA: Where is Webb?

Animation: James Webb Space Telescope’s Orbit.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv