Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny planet funnen kring solens närmaste granne

Den här konstnärens intryck visar en närbild av Proxima d, en planetkandidat som nyligen hittats kretsar kring den röda dvärgstjärnan Proxima Centauri, den stjärna som ligger närmast solsystemet. Planeten tros vara stenig och ha en massa ungefär en fjärdedel av jordens. Två andra planeter som är kända för att kretsa runt Proxima Centauri är också synliga på bilden: Proxima b, en planet med ungefär samma massa som jorden som kretsar runt stjärnan var 11:e dag och som ligger inom den beboeliga zonen, och kandidaten Proxima c, som är på en längre femårig bana runt stjärnan.
Bild: ESO/L. Calçada.

Ett forskarlag som använde Europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope (ESO:s VLT) i Chile har funnit bevis för ytterligare en planet runt Proxima Centauri, den närmaste stjärnan bortom solen. Kandidatplaneten är den tredje kända och den lättaste i systemet. Med bara en fjärdedel av jordens massa är den också en av de lättaste exoplaneter som hittills har hittats.
    Den nyupptäckta planeten, med beteckningen Proxima d, kretsar kring moderstjärnan Proxima Centauri på ett avstånd av fyra miljoner kilometer, mindre än en tiondel av Merkurius avstånd till solen. Den befinner sig närmare stjärnan än den beboeliga zonen – det avstånd från en stjärna där flytande vatten kan existera på en planets yta – och behöver bara fem dygn för att fullgöra ett varv kring stjärnan.
    ESO: Ny planet funnen kring solens närmaste granne.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv