Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hundars bajs kan förstöra biologisk mångfald

Hundbajs kan vara skadligt för miljön.

När hundägare är ute med hunden och lämnar hundbajsen kvar i naturreservat gör man den biologiska mångfalden en otjänst, säger en forskarstudie. Hundlortens roll i övergödningen har länge gått under radarn.
    Att inte plocka upp efter hunden kanske inte känns som en stor sak. Men förutom att medmänniskor tvingas kryssa mellan högarna kan djurets avföring och urin också påverka miljön negativt, enligt forskare vid Universiteit Gent.
    Det uppskattas att hundarnas behov i det fria tillför marken i snitt 11 kilo kväve och 5 kilo fosfor per hektar – åtminstone i de fyra olika naturreservat som ligger i närheten av den belgiska staden Gent och som har ingått i undersökningen, enligt en studie i tidskriften Ecological Solutions and Evidence.
    Aftonbladet: Hundars bajs kan förstöra biologisk mångfald.
    Ecological Solutions and Evidence: Nutrient fertilization by dogs in peri-urban ecosystems.
    Universiteit Gent: Uitwerpselen van honden schadelijk voor biodiversiteit.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv