Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

24 februari 2022: Mörk dag för Europa

Det som Vladimir Putin gör i Ukraina är en skam för mänskligheten och ett brott mot folkrätten. Det var nog få, även bland vanligt folk
i Ryssland, som trodde att den ryske presidenten skull gå så långt som till ett regelrätt krig mot ett grannland och broderfolk.
    Vi har inte sett något liknande sedan andra världskriget då Tyskland invaderade Polen 1939. Putin anklagar Ukraina för att bedriva folkmord mot rysktalande i landet, en bisarr vanföreställming. Despoten Putin är ett hot mot hela Europa.
    Något direkt hot mot vårt land finns inte just nu, men 160 mil från Sveriges kust ligger ett liten bit av vårt land insprängt, där talar fortfarande en handfull människor en sorts svenska som inte hörts på flera hundra år. En märkvärdig del av vårt arv – som snabbt håller på att dö ut. Nu är oron stor bland byborna i Gammalsvenskby.

Gammalsvenskby är en del av Zmijivka i Cherson oblast invid Dneprs strand i Ukraina. Byns namn kommer av att den bebos av ättlingar till tvångsförflyttade estlandssvenskar, varav vissa fortfarande talar en svensk dialekt.
    Gammalsvenskbys befolkning kom ursprungligen från Dagö i dagens Estland, som till 1721 var en del av Sverige. En rättslig tvist med den svenske godsägaren Stenbock på Dagö löstes så att de berörda Dagöborna, cirka 1.000 personer, anvisades cirka 13.000 hektar mark av den ryska kejsarinnan Katarina II i det då kallade Nyryska guvernementet i södra nuvarande Ukraina, vilket ryssarna just erövrat från turkarna.
    Efter Sovjetunionens fall har kontakterna med Sverige återupprättats. I dag har byn 150–200 invånare av svenskt ursprung. Endast några få av dem talar ännu i dag flytande svenska. Visst ekonomiskt stöd har getts av Svenska kyrkan och av Gotlands kommun. Gotland skrev den 15 april 2001 ett vänortsavtal med byn. År 1996 grundades i den närbelägna staden Kachovka Chumak ett svenskägt företag, som producerar matolja, ketchup och livsmedelskonserver.
    År 2008 var svenska kungaparet på officiellt besök i Gammalsvenskby.

Källa: Populär Historia.
    Källa: Svenska YLE – med video.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv