Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

“Känslomässig” tartan designad för att visa solidaritet mellan Skottland och Ukraina

Den nya tartanen är designad för att visa solidaritet mellan Skottland och Ukraina.

En ny tartan har tagits fram för att visa solidaritet mellan folket i Skottland och Ukraina mitt i Rysslands brutala invasion.
    Moray-baserade klädföretaget Great Scot har designat tartanen “Ukraine Forever”, som kommer att finnas att köpa i en rad klassiska stilar inklusive kiltar och halsdukar.
    Färgerna på både den skotska och ukrainska flaggan smälts samman i tartanen, som har beskrivits som “vacker” av Skottlands kultursekreterare Angus Robertson.
    Great Scot: The Ukraine Forever Tartan.
    The National: ‘Emotive’ tartan designed to show solidarity between Scotland and Ukraine.

Tartan, eller skotsktrutigt, är ett rutigt ylletyg i olika färger som används i skotsk höglandsdräkt. Kiltar har nästan alltid ett tartanmönster av något slag. Tartantyg vävs ibland i tuskaft, men oftast i ett karakteristiskt fyrskaftsmönster (fyrskaftad satin) där sekvensen av trådfärger oftast är densamma i varp och inslag.
    Tartanmönster har en lång historia i keltiska folkdräkter, och fick en nyvunnen och stor popularitet under 1800-talet som en nationalsymbol för Skottland. I modern tid har olika tartanmönster blivit associerade med skotska klaner och familjer och i vissa fall institutioner som har en koppling till keltiska traditioner. Det finns hundratals officiellt registrerade tartanmönster. Vissa har historiska källor, men flertalet är moderna varianter eller helt nya designer.

Källa: Wikipedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv