Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kartläggningen av människans arvsmassa är nu komplett

År 2003 skrev Human Genome Project historia när det sekvenserade 92 procent av det mänskliga genomet. Men i nästan två decennier sedan dess har forskare kämpat för att dechiffrera de återstående 8 procenten. Nu har ett team av nästan 100 forskare från Telomere-to-Telomere (T2T) avslöjat det fullständiga mänskliga genomet – första gången det har sekvenserats i sin helhet.
    Med denna fullständiga informationen kommer att göra det möjligt för oss att bättre förstå hur vi bildas som en individuell organism och hur vi varierar inte bara mellan andra människor utan även andra arter.
    Den nya forskningen introducerar 400 miljoner bokstäver till det tidigare sekvenserade DNA:t – en hel kromosoms värde. Det fullständiga genomet gör det möjligt för forskare att analysera hur DNA skiljer sig mellan människor och om hur de genetiska variationer spelar en roll i sjukdom.
    CNN: Scientists sequence the complete human genome for the first time.
    DN: Efter 20 år: Kartläggningen av människans arvsmassa äntligen komplett.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv