Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Large Hadron Collider startar om

LHC-tunneln vid punkt 1. Foto: CERN.

Världens största och mest kraftfulla partikelaccelerator Large Hadron Collider (LHC) har startat igen efter mer än tre år av renovering, underhåll och uppgradering.
    Den 22 april, klockan 12:16, cirkulerade två strålar av protoner i motsatta riktningar runt LHC:s 27 kilometer långa ring vid deras injektionsenergi på 450 miljarder elektronvolt (450 GeV).
    Antalet kollisioner kommer nu att tillåta internationella team av fysiker vid CERN och över hela världen att studera Higgs-bosonen i detalj och sätta standardmodellen för partikelfysik och dess olika tillägg till de mest stränga testerna hittills.
    Andra saker att se fram emot är två nya experiment att leta efter fysik bortom standardmodellen; speciella proton–heliumkollisioner för att mäta hur ofta antimateriamotsvarigheterna till protoner produceras i dessa kollisioner; och kollisioner som involverar syrejoner som kommer att förbättra fysikernas kunskap om kosmisk strålningsfysik och kvark-gluonplasman, ett materiatillstånd som existerade kort efter Big Bang.
    Mer på CERN: Large Hadron Collider restarts.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv