Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dejima: Japans vilda västern

Målning av japansk och holländsk handel på Dejima (i Nagasaki). Bild: Wikimedia Commons.

Under Edo-perioden förbjöd Japan utlänningar att komma in i landet och begränsade japanska medborgare från att lämna. Men det fanns ett litet undantag, en två hektar stor konstgjord ö i Nagasakibukten som var ansluten till Nagasaki med en bro som ledde till en militärpost.
    Det var Dejima, det enda stället som handlare från hela världen kunde göra affärer med Japan mellan 1636 och 1854. Först kom spanjorerna och portugiserna, men de utvisades för att de försökte sprida kristendomen. Det holländska Ostindiska kompaniet tog sedan över. De var tvungna att ge upp sina segel när de anlände och var tvungna att be att få dem tillbaka för att kunna lämna ön.
    Inga västerlänningar fick ta sig över bron, och de enda japaner som gick in i Dejima var utsedda handlare, tolkar, sexarbetare och olika kockar, trädgårdsmästare och kontorister. Det fanns bara plats för mellan 10–20 personer att vistas på ön åt gången.
    Samtidigt bytte fartygslaster med timmer, siden, boskap och andra varor ägare mellan länder som inte fick interagera på annat sätt. Det är berättelsen om Dejima med några anmärkningsvärda episoder i dess historia, som involverar ambition, hemlängtan, kärlek, fängelse, vetenskap, självmord, krig och gradvis avslappnande restriktioner i internationella relationer.
    Smithsonian Magazine: The Wild West Outpost of Japan’s Isolationist Era.
    Narratively: The Wild West Outpost of Japan’s Isolationist Era.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv