Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Vikunja

Foto: Howard Cheung.

Dess ull var så älskat att i Inka-samhället var det bara kungligheter tillåtet att bära kläder gjorda av ullen. Ullen är fortfarande populär på grund av mjukheten och förmågan att behålla värmen – den kallas ibland för “Andernas guld”. Pälsen kan hålla Perus vikunjor varma i Andernas ibland isande temperaturer.
    Vikunjan (Vicugna vicugna) är den minsta av de sydamerikanska kameldjuren och är ensam i släktet Vicugna. Den liknar arten guanaco (Lama guanicoe) men är mindre och smalare. Vikunja förekommer främst i Peru.
    Vikunjaullen är sällsynt och mycket dyrbar. Ullen är mycket mjukare och finare än vad till exempel kashmirull eller lammull är. Fibrernas längd är cirka 5–7 cm och har en vit till brunaktig färg.
    Läs mer på Amusing Planet: Vicuña: The World’s Most Expensive Wool Comes From a Llama.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv