Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Orientexpressen

Karta över Europa som visar Orientexpressens rutter.

Orientexpressen var ett överdådigt utformat tåg som korsade Europa och förband väst med öst. Dess rutt täckte också historien om 1800- och 1900-talets Europa, och gick via ländernas strävanden efter självständighet och framväxten av nationalstater.
    Det bästa tillfället att förverkliga idén med Orientexpressen kom under de sista decennierna av 1800-talet, när det osmanska rikets försvagning ledde till en ökning av självständighetssträvanden i de Balkanländer som det hade ockuperat. Den önskade järnvägsförbindelsen mellan Paris och Konstantinopel (dagens Istanbul) berodde förstås till stor del på västeuropeiska länders intresse för Östeuropa, som ordet Orient i dess namn antyder.
    Europeana: The Orient Express.

Idag har Orientexpressen sin fasta rutt mellan London och Venedig och den exklusiva tågresan tar två dagar och går regelbundet från mars till november. Fortfarande ger namnet Orientexpressen associationer till en lyxig och helt unik upplevelse som man definitivt inte bör missa.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv