Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ruinerna av Khara-Khoto

Foto: Twitter.

I Inre Mongoliets västligaste del, mitt i Gobiöknen, fanns en gång ett välmående kungarike. Det var ett centrum för religiöst lärande, konst och ett handelscentrum. Men allt som återstår nu är de sönderfallande vallarna som en gång skyddade staden, några krossade lerbyggnader och utspridda solblekta ben.
    Khara-Khoto, eller “svart stad” på mongoliska, grundades 1032 e.Kr. som huvudstad i den västra Xia-dynastin (1038–1227) och steg snart till att bli ett blomstrande handelsnav. Staden erövrades av Djingis Kahn 1226, men istället för att ödeläggas som Khans gyllene hord vanligtvis gjorde med erövrade städer, blomstrade Khara-Khoto faktiskt under mongoliskt styre. Under Kublai Khans tid expanderade staden till tre gånger sin ursprungliga storlek, och nämndes till och med av Marco Polo i sin reseskildring med sitt Tangut-namn Etzina.
    Under mongolerna kunde Tangut-folket njuta av en fredlig tillvaro i nästan 150 år, tills Ming-dynastin belägrade staden 1372. Ingen vet exakt hur Khara-Khoto föll, men den lokala legenden säger att de listiga Ming-härskarna avledde floden Ejin, stadens enda vattenkälla, som rann strax utanför fästningen och förnekade därmed stadens trupper och invånare från det livgivande elixiret. När Ming-trupperna kvävde staden utan att någonsin behöva sätta sin fot innanför dess murar, insåg folket i Khara-Khoto att de måste göra ett fruktansvärt val: dö av törst eller möta Ming-soldaterna i strid.
    Amusing Planet: The Ruins of Khara-Khoto.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv