Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

EU-förslag: Giftstämpla litium

EU-myndigheten ECHA (European Chemicals Agency) föreslår att litium ska få stämpeln Category 1A reproductive toxin och ska kategoriseras som farlig för människans fortplantning. Det finns forskning som tyder på att ämnet kan hämma fosterutvecklingen och orsaka missbildningar.
    Förslaget ska utvärderas och ett beslut fattas i slutet av detta år eller i början av 2023.
    Den europeiska metallindustriorganisationen Eurometaux – bland medlemmarna finns Boliden – är kritisk och hävdar att det vetenskapliga underlaget är svagt och att en giftklassning kan bromsa Europas klimatmål, där litiumjonbatterier är ett viktigt verktyg för elektrifieringen.
    Omni: EU: Litium kan vara hälsofarligt – batteriindustrin oroad.
    SGU: Kritiska råvaror.
    SGU: EU uppmärksammar bristen på kritiska råvaror.


Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv