Det blir inte som vanligt i sommar för mormor


Jag har haft besök av barnbarnet, det första besöket på två och en halv månad. Det var helt underbart även om det bara varade i femton minuter. Det var den tid det tog för min dotter att leverera matkassarna hon köpt. Jag fick stå på balkongen och min lilla dotterdotter stod nedanför på gräsmattan och så vinkade vi åt varann och kastade slängkyssar. Hennes pappa fotograferade eftersom det var ”en historisk händelse” som han sa.

Den gamla lekstugan skulle målas om.

När de åkt vidare till sommarhuset och jag lyft in kassarna tänkte jag på allt vi skulle gjort i sommar, Clara och jag. Först och främst fräscha upp den gamla lekstugan med lite ny färg. Sedan skulle vi så morötter, sockerärtor, solrosor och annat som ett barn kan gilla. Jag skulle visa henne var linnean växer i skogen. (Hon heter Linnea som andranamn). Vi skulle plocka smultron och trä upp på strå. Antagligen skulle jag få rita enhörningar åt henne även denna sommar. Och förstås läsa sagor och vara kund i hennes butik i kammaren. Det är så billigt att handla där, nästan allting kostar bara en krona.

Något annat man kan göra i mormors ”bortahus” är att hjälpa till att baka småkakor. Då går det att tigga till sig ”degkluttar” innan all deg hunnit bli kakor. Sedan har man saftkalas med alla dockorna i bersån. Man kan titta i lådan med saker från tiden då mamma var liten. Dockskåpet står redan på plats hemma i det egna rummet. När man lortat ner sig om fötterna i grönsakslandet får man sitta på en kudde på trappen och ta fotbad i en balja tillsammans med mormor. Svalornas skri ekar i luften ovanför huset. Har vi tur får vi höra göken. Och i stora lönnen är det fullt av humlor, bin och getingar. Det är ett enda surr bland lönnblommorna. I hagarna finns det lamm och får, kossor, kalvar och hästar att gå och titta på. När bären mognat kan man plocka vinbär och hallon på tomten och i skogen finns det blåbär. Mormors rabarberpaj är rätt så god, särskilt när hon blandar i jordgubbar. är det varmt kan man sätta på vattenspridaren och hoppa runt och skrika när det kalla vattnet träffar. Eller så åker man bort till badet i ån och plaskar. Där har mormor och mamma sett en bäver.

Clara i kantarellskogen.

När sommarn nästan är slut kan man få vara uppe lite längre någon kväll då det är stjärnklart. Då går alla ner på stora ”gräsmattsängen” och tittar upp på ”The Milky Way” eller Vintergatan som den heter på svenska. Uppe i skogen finns det små gula kantareller som är roliga att plocka och så kommer äpplena. Pappa som gillar fåglar, han har sett eller hört mer än hundra arter i trakten. Och så kan man se fladdermöss när det är mörkt.

Min dotter har sagt att ”det var ju rena bullerby-somrarna jag upplevde som barn”. Det var det kanske. är en viss skillnad mellan 70-talet och 2020, ändå kan vi roa oss på samma enkla sätt nu som då. Små barn behöver inga märkvärdigheter för att trivas. Regnar det kan man alltid krypa upp i gungstolen med det fluffiga fårskinnet och titta på TV eller ’padda’, helst Robin Hood.

I år får dock inte mormor vara med. Hon får nöja sig med rapporter i efterskott.

  Mormors smultronbakelser.
24 maj 2020.Inger Klintberg Danielsson