När Dalai Lama hälsade på i grannbyn


K alachakras och Upplysningens Stupa vilkens åsyn befriar är namnet på en mycket speciell byggnad i närheten av vårt sommartorp. I oktober 1988 kom Dalai Lama och invigde den.

Det hela hade sin början i att ett buddistiskt kollektiv slog sig ner i Solbo som fastigheten heter. Jag tror de startade 1980. ’Karma Dechen Ösel Ling’ stod det på skylten som visade vägen dit. Det betyder ”Den strålande glädjens trädgård”.
    Där hölls kurser och man kunde åka dit på treåriga retreater. Så småningom byggde de till flera små hus för detta ändamål och på initiativ av Lama Ngawang byggdes så Stupan.

Läs om Lama Ngawang och
Buddhistiska Gemenskapen
.


Stupan är onekligen ett exotiskt inslag
i den gamla landsbygdsmiljön

Själva invigningen var en helt absurd händelse. Bygdens folk var inbjudna men det kom också mycket långväga gäster från fjärran länder. Höga representanter för olika religioner och alla möjliga trossamfund kom. Bonden som brukade åkrarna omkring Solbo hade ordnat med parkeringsplatser. Vi som bodde nästgårds promenerade dit.
    När vi kom fram öppnade sig ett hav av bilar och bussar så långt man såg och massor av människor hade samlats kring Stupan. Det var som sagt i oktober, svensk höst när den är som sämst, grått, kallt, lerigt och regnet hängde i luften. Mitt i fanns Stupan, vitlysande och bemålad med guld och symboliska figurer. Man hade lagt ut träspångar över de lerigaste ställena där hans högvördighet skulle gå.
   Så kom han då ut, Dalai Lama, från ett av de små röda husen med vita knutar som han fått disponera. Med sitt karakteristiska leende och händerna fromt ihop kom han traskande iklädd vinröd kortärmad T-shirt och matchande sockor, i vanliga sandaler och insvept i sin saffransgula munkdräkt, försiktigt balanserande på träplankorna.
    Jag hade kunnat sträcka ut min arm och lagt den på hans när han passerade. Här skulle många av hans trosfränder vilja stå tänkte jag. Undrar just vad han tänkte. Han och de särskilt inbjudna gästerna gick in i den större byggnaden som används för böner och sammankomster medan allmänheten stod kvar och väntade på slutfasen under sina paraplyer.
    Efter att Stupan sedan invigts och välsignats uppstod ett visst kaos när alla bilar och bussar skulle ta sig loss från de leriga fälten. Själva traskade vi hem till vårt eget lilla röda hus med vita knutar och begrundade vad vi hade varit med om.


Om stupan: Detta är den första stupan i Skandinavien och den finns på Solbo buddhistiska kurs- och retreatgård norr om Fellingsbro. Stupan är ett Fredsmonument och skall vara inspirationskälla och mötesplats för människor från alla kulturer. Den symboliserar Buddhas rena sinne, föreningen av hans allomfattande kärlek och visdom och vill påminna oss om att vi människor kan förena ett gott hjärta med intelligensen inom oss själva. Inne i stupan finns ett roterande bönehjul med många miljoner böneramsor som vid varje varv ska sprida frid och lycka ut över världen. Nu under Corona-pandemin är stupan och kursgården tyvärr stängda.

21 juni 2020.Inger Klintberg Danielsson