☰ öppna


Nu vet vi vad ”att befinna sig i Limbo” betyder …


… för det är exakt vad hela världen gör, befinner sig i obestämd väntan utan att veta när, eller ens om, något kommer att hända. Det betyder också ’vara förbisedd’ och ’åsidosatt’ eller ’befinna sig i ett obestämt tillstånd’. I Dantes ’Limbo’ befann man sig i ett förrum till helvetet.
    Så är det många som känner. Den specialinrättade telefonlinjen som äldre människor kan ringa och få prata av sig om sin situation, den har fullt upp. Många tycker att livet blivit så svårt att de lika gärna kan dö.


Hasse Alfredsons ’pastor Jansson’ sa vid ett tillfälle att ”Livet är som en påse, Tomt och innehållslöst om man inte fyller det med någonting”. I dessa dagar finns det inte så många karameller att fylla påsen med. Nu är det semestertider och en del människor kan ta ledigt från sina arbeten. Frågan är vad de ska ägna sig åt. Visst har man släppt på vissa restriktioner när det gäller att resa bort. Men vart ska man resa? Det är inte som vanligt på resmålen. är det värt att riskera bli smittad eller att ta med sig smitta hem? Här i Sverige är praktiskt taget alla evenemang inställda och många logimöjligheter har stängts. Vad återstår? Den egna kreativiteten?

I stället för att bli road av andra får man roa sig själv efter bästa förmåga. Vi har väldigt många elektroniska pryttlar till hjälp. Det som är viktigt är hur vi beter oss. Vi kan förflytta oss med bil, buss, båt, tåg och i viss mån flyg. Men allt måste ske med förstånd och med tanke på smittorisker.


Några förslag:

Ta fram cykeln, packa en matsäckskorg och gör en utflykt.
Besök de caféer och matställen som har öppet.
Vissa muséer har fortfarande öppet.
Åk och bada eller fiska.
Motionera som det passar dej.
Testa någon vandringsled, du behöver inte åka ända upp till fjällen.
Åk runt och titta på sevärdheter på egen hand. Det finns info om det mesta på nätet om man inte har någon gammal guidebok till hands.
Ordna till en fest för ett mindre sällskap.
Hör av dig till släktingar, vänner och bekanta och kolla hur de har det.
Upptäck vilka växter, djur och insekter som finns i närmiljön.
Fixa till hemma, inne och/eller ute.
Ta lite extra tid till matlagning och kanske bakning.
Plocka bär, egna eller vilda och ta hand om dem.
Lyssna på musik. Gå igenom vad du har på hyllorna och aldrig har tid för annars.
Läs böcker, lyssna på ljudböcker, lös korsord, lägg patiens, lägg pussel.
Kolla på filmer på ett eller annat sätt.
Organisera om hemma, städa. Rensa ut onödigt. Kör till ’loppis’ eller välgörenhetsaffär.
Pröva något nytt.
Börja skriva; dagbok, prosa eller poesi, dokumentation, kåserier eller vad du vill.
Alla som har en hobby eller kan spela ett instrument är lyckligt lottade.
Ta varje tillfälle till att byta ett ord med en medmänniska.
Men ta det varligt med både spelandet och
 alkoholen!
12 juli 2020.Inger Klintberg Danielsson
>STÄNG< Vad man roade sig med som barn ʽnär mormor var litenʼ. 5 juli 2020. Coronaviruset lever vidare med oförminskad kraft … 1 juli 2020. Vår första mobiltelefon. 28 juni 2020. När Dalai Lama hälsade på i grannbyn. 21 juni 2020. Säsongens första torpbesök. 14 juni 2020. P1800-klubbens Gotlandsträff 13 juni 2020. 11 juni 2020. Vikten av att dokumentera. 7 juni 2020. Våra svenska ʻbärʼ. 31 maj 2020. Om hur man behandlar en människa i sorg. 27 maj 2020. Det blir inte som vanligt i sommar för mormor. 24 maj 2020. Risk för Covid-19 är inget skäl att få anstånd med anläggning av nytt avlopp. 20 maj 2020. Min erfarenhet av bilar av märket Volvo. 17 maj 202. Blir det några Westerqwarnsträffar i sommar? 10 maj 2020. Varför har så många äldre dött i Covid-19? 5 maj 2020. Om att vänta. 3 maj 2020. Greta har fått oväntad hjälp. 26 april 2020.