☰ öppna


Sommarpratarna


U pprinnelsen till *Sommarpratarna’ är programmet ’Sommar’ som sändes första gången den 29 juni 1959. Tage Danielsson, som var chef för radiounderhållningen då var den som kom på idén till programmet.


Av och till har jag lyssnat på ’Sommarpratarna’ alltsedan de första programmen sändes då för länge sedan. Så många människor man fått stifta lite bekantskap med på detta vis. En del har stannat länge i minnet, andra har gått in genom ena örat och direkt ut genom det andra.
    Av de ’Sommarpratare’ jag lyssnat på hittills i år är Greta Thunberg klart hörvärd. En engagerad, chosefri, modig ung kvinna som vet vad hon talar om. Hon har fått ett sådant genomslag att vissa företag, politiska system och klimatförnekare känner sig hotade och därför gett sig på henne på olika sätt.
    ”Ett misslyckande bortom all fantasi”, sade Greta Thun-berg i sitt sommarprogram om det nuvarande globala ledarskapets tillkortakommande. Även om världens ledare tyckte det var ’en fjäder i hatten’ att ta selfies med sig och Greta, under hennes tur runt om i världen, så leder ju inte det till några förbättringar när det gäller klimatet. Några omdanande beslut för att göra något åt saken är det ingen politiker som vågar sig på.

Häromdagen lyssnade jag på Anders Borgs ’sommar-prat’, mest för att han inte precis föregåtts av några goda vitsord för sitt program. Jag ville höra om det verkligen var så illa. Tyvärr måste jag instämma, jag insåg snart att Borg tillhör kategorin som använder programmet till en ’Hurra vad jag är bra’-betraktelse.
    I mässande ton rabblade han upp vad han gjort i sitt politiska liv. Så tröttsamt, så humorlöst, så ointressant och opersonligt. Han verkade inte ha aktuell kunskap om läget i t.ex. vissa u-länder. Han nämnde inte ett ord om hur en del företag exploaterar mark i Afrika så att ursprungsbefolk-ningen inte har någon mark kvar att bruka och försörja
sig på. Fast statens penningpung har åsamkats astronomiskt stora utgifter p.g.a. coronan tycker
Borg att vi ska låna mer och investera nu.

Jag lyssnade också på vår ÖB:s, Micael Bydéns sommarprat. Mycket snyggt genomfört. I sändningen berättade han om sin barndom och hur han hamnade i försvaret. Med exakt retorik målade han upp varför vi ska ha ett starkt försvar. Fastän militär framstod han för mej som en sympatisk man.

Torsdagen den 9 juli var det Eveline Jacobson som sommarpratade. Hon är specialist-sjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hon pratade liksom Borg om sitt arbete, men på ett helt annat sätt och med ett annat syfte. Som lyssnare fick man veta allt om hur det går till på IVA, en intensivvårdsavdelning. Det var mycket intressant och tänkvärt. Hoppas många lyssnade. Särskilt de som kanske själva vistats där som patienter och de som haft anhöriga som behandlats på sjukhus för covid-19. Även om Eveline inte just framförde några personliga reflexioner så var hennes program klart hörvärt och av bestående värde.

Apropå minnesvärda sommarpratare så kommer jag ihåg att jag lyssnade på kompositören Karl-Erik Welin när han sommarpratade för en evighet sedan. Kan ha varit redan 1968. Har förstått att det var fler än jag som tyckte han var bra för jag har sett att han sommarpratade inte mindre än nio gånger innan han gick bort 1992.

Jag ska nog försöka lyssna igenom alla årets ’Sommar’, nu när jag i efterhand kan lyssna på de program jag missat. Den fina telefonen jag fått av min dotter ger verkligen många möjligheter till förströelse.


15 juli 2020.Inger Klintberg Danielsson
>STÄNG< Nu vet vi vad ”att befinna sig i Limbo” betyder …. 12 juli 2020. Vad man roade sig med som barn ʽnär mormor var litenʼ. 5 juli 2020. Coronaviruset lever vidare med oförminskad kraft … 1 juli 2020. Vår första mobiltelefon. 28 juni 2020. När Dalai Lama hälsade på i grannbyn. 21 juni 2020. Säsongens första torpbesök. 14 juni 2020. P1800-klubbens Gotlandsträff 13 juni 2020. 11 juni 2020. Vikten av att dokumentera. 7 juni 2020. Våra svenska ʻbärʼ. 31 maj 2020. Om hur man behandlar en människa i sorg. 27 maj 2020. Det blir inte som vanligt i sommar för mormor. 24 maj 2020. Risk för Covid-19 är inget skäl att få anstånd med anläggning av nytt avlopp. 20 maj 2020. Min erfarenhet av bilar av märket Volvo. 17 maj 202. Blir det några Westerqwarnsträffar i sommar? 10 maj 2020. Varför har så många äldre dött i Covid-19? 5 maj 2020. Om att vänta. 3 maj 2020. Greta har fått oväntad hjälp. 26 april 2020.