☰ öppna


’Sommar’ – tisdag 28 juli, en fullpoängare


B jörn Olsen tillåter sig att vara personlig och pratar om hur det var att drabbas av en hjärntumör, men han försitter inte sin chans att ge ännu en känga till Folkhälsomyndigheten och media”, så recenserar DN:s medicinreporter Amina Manzoor tisdagens ’Sommar’ med Björn Olsen. Fortsättningen av recensionen är kort och distanstagande. Det låter i mina öron som om han gjort något oförlåtligt.


Björn Olsen är överläkare, professor i infektionssjukdomar, 61 år. Född i Örebro, bosatt i Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2006.

Han är också en av landets ledande experter på infektions-sjukdomar och förutspådde tidigt att coronaviruset skulle komma att bli en pandemi.
    Forskar om zoonotiska sjuk-domar, det vill säga sjukdomar som smittar från djur till män-niskor. Är ornitolog, ringmärkare och specialist på djurburna smittämnen som influensa och coronavirus

Björn Olsen är verksam vid Uppsala universitet och Akade-miska sjukhuset i Uppsala. Är hedersdoktor vid Linnéuniversitet och startade 1984 Stora Fjäder-äggs fågelstation, en fågelstation som ligger på den ca 1,8×1,3 km stora ön Stora Fjäderägg. Ön ligger i norra Kvarken i det nord-östra området av Holmögruppen, öster om Umeå.

Länkar
Björn Olsens sommarprat i Sveriges Radio P1.
Björn Olsens blogg i tidningen Curie (en tidning från Vetenskaps-rådet).

Björn Olsen är en av de 22 forskarna som i flera debattartiklar kritiserat Folkhälsomyndigheten och den svenska strategin under pandemin. Det har han väl all rätt att göra? I synnerhet som han hör till de sakkunniga på området, han är överläkare och professor i infektionssjukdomar.

Jag lyssnade på programmet och jag hade inga förutfattade meningar om Björn Olsen. Det var i mitt tycke kanske det bästa ’Sommar’ i år bortsett från att alla program ännu inte sänts. Allt han sa var vettigt. Han har mina djupaste sympatier. Tycker ’de tjugotvå’ visar civilkurage som säger vad de tycker om hur Sverige hanterat pandemin. Skönt att några röster visar ute i världen att inte alla svenskar är ’Die dummen Schweden’. För övrigt ett uttryck som man tror härstammar från 30-åriga kriget, då vi svenskar också bar oss åt, dels på ett sätt som förorsakade massdöd, dels som lättlurade idioter.

Vi lever i en demokrati och vi har yttrandefrihet.
I radioprogrammet sa Olsen att Folkhälsomyndighetens tvärsäkerhet i kombination med mediernas idoliserande av tjänstemännen utgjorde en dödlig cocktail som la grunden till de nära 6 000 dödsfallen. Beredskapen var otillräcklig och Folkhälsomyndighetens fokus var att dämpa oron i samhället snarare än att förbereda sig på det värsta. Ingen tilläts tycka annorlunda, fortsatte Olsen och liknade organisationen vid en sekt.
    Det är inte svårt för mej att instämma i det. Det sägs att Sverige är landet lagom. Så sjutton heller, det är landet ’antingen – eller’. Det finns bara en sanning och alla måste tycka lika. Nu trampade Olsen också journalistkåren på tårna genom att kritisera deras flathet.
    Den enkla sanningen är väl att journalisterna inte var så pålästa. Sådana personer kan aldrig ställa relevanta frågor. Då får man skriva om något annat, som t.ex. redovisa folkets hyllningar och ikonisering av Tegnell i form av hemgjorda skulpturer, tatueringar och annat tjafs.

Ni som ännu inte lyssnat på Björn Olsens ’Sommar’ uppmanar jag att göra det och bilda er en egen uppfattning.

Tack ska du ha Björn Olsen för ett klart hörvärt program. Jag delar dina synpunkter på vår moder jords bristande välbefinnande p.g.a. oss människor, som är de sämsta djuren på planeten. Jag delar din oro för våra vänner fåglarna ... och så spelade du dessutom en musikmix som jag gillar.

31 juli 2020.Inger Klintberg Danielsson
>STÄNG< Att ‘vara med trädgård’. 26 juli 2020. Blåbärsskogen väntar. 19 juli 2020. Sommarpratarna. 15 juli 2020. Nu vet vi vad ”att befinna sig i Limbo” betyder …. 12 juli 2020. Vad man roade sig med som barn ʽnär mormor var litenʼ. 5 juli 2020. Coronaviruset lever vidare med oförminskad kraft … 1 juli 2020. Vår första mobiltelefon. 28 juni 2020. När Dalai Lama hälsade på i grannbyn. 21 juni 2020. Säsongens första torpbesök. 14 juni 2020. P1800-klubbens Gotlandsträff 13 juni 2020. 11 juni 2020. Vikten av att dokumentera. 7 juni 2020. Våra svenska ʻbärʼ. 31 maj 2020. Om hur man behandlar en människa i sorg. 27 maj 2020. Det blir inte som vanligt i sommar för mormor. 24 maj 2020. Risk för Covid-19 är inget skäl att få anstånd med anläggning av nytt avlopp. 20 maj 2020. Min erfarenhet av bilar av märket Volvo. 17 maj 202. Blir det några Westerqwarnsträffar i sommar? 10 maj 2020. Varför har så många äldre dött i Covid-19? 5 maj 2020. Om att vänta. 3 maj 2020. Greta har fått oväntad hjälp. 26 april 2020.