☰ öppna


En tur runt Skåne


F rån det att min dotter tog körkort för länge sedan och tills hon bildade familj brukade hon och jag göra små semestertrippar per bil då och då. En resa som stannat i minnet hade temat ’Trädgård-Mat-Gamla bilar’. Den företogs motsols längs Skånes kust.


Jag har alltid gillat Skåne. Alla delar har något speciellt att bjuda på. När vi är ute med en ’gammelbil’ håller vi oss till mindre vägar. De är roligare att köra på än de stora där man ska köra fort och man inte ser så mycket av omgivningen.

Den här speciella gången tog vi en omväg via Halland och rundade Laholmsbukten Först en snabbtitt på Båstad och Torekov med Hovs Hallar där Max von Sydow spelade schack med döden på stranden i Ingmar Bergmans ’Det sjunde inseglet’.
    Utanför Torekov ligger Hallands Väderö. Dit kan man åka båt och ha en skön dag med sol och bad.

Vi körde bl.a. på den vackra italienska vägen med utsikt över Laholmsbukten och letade oss fram till ett vandrarhem utanför Helsingborg där vi sov några nätter medan vi utforskade Bjärehalvön. Kullaberg med sin dramatiska natur, den gamla badorten Mölle och det idylliska Viken är alla sevärda ställen.

    Vi fikade hos Flickorna Lundgren på Skäret i Arild. Ett ställe som funnits länge. Där brukade gamle kungen Gustav VI Adolf dricka kaffe och äta vaniljhjärtan. En kväll bjöd min dotter mej på middag på Rusthållargården i Arild. Det var mitt i veckan och vi var nästan ensamma där. Vi blev fantastiskt fint uppassade av en ung kypare. En angenäm upplevelse.
    I Viken tittade vi på konst i ett litet galleri, promenerade runt på de idylliska gatorna och köpte rökt makrill. Bästa sommarmackan är knäckebröd med en bit ’mosad’ nyrökt makrillfilé

Sofiero Slott i Helsingborg är alltid en upplevelse vilken årstid man än är där. Det slottet har också anknytning till Gustav VI Adolf. När han gifte sig med prinsessan Margareta fick de slottet i bröllopsgåva. Arvet efter hans trädgårdskunniga första maka och hennes trädgårdsmästare hålls fint vid liv genom den storslagna trädgården. Där gick vi länge och lät oss inspireras.

En dag ’turade’ vi Helsingborg–Helsingør. Tittade på Kronborgs slott och lunchade på läckra smörrebröd och danskt öl i en park i Helsingør. Helsingborg är en fin sommarstad som har en historia som sträcker sig bakåt ända till vikingatiden. Vid freden i Roskilde, 1658, blev staden svensk. Känns nästan lite som att vara på ’kontinenten’ när man är där. Vi tittade på Dunkers kulturhus och promenerade längs sundet och kollade på alla hus som byggdes där strax före millenieskiftet, till bomässan 1999. Vi tittade på Fredriksdalsparken där Eva Rydberg haft sina teaterföreställningar om somrarna. Där intill finns en fin trädgårdsbutik som specialiserat sig på rosor. Flora Linnéa heter den.
    Mitt i stan finns ett gammalt försvarstorn i tegel som kallas Kärnan. Det är från 1300-talet och var en gång ett av Nordens starkaste fästen. Söder om Helsingborg finns fiskeläget Råå, Ramlösa, Raus och Wallåkra. I de båda sistnämnda ställena besökte vi keramikverkstäder. Vid Wallåkra keramik fanns ett fint matställe där vi lunchade.

Från Glumslövs backar såg vi ön Ven men den fick inget besök den här gången. Man kan hyra cyklar där ute, ett ypperligt transportmedel på ön. Astronomen Tycho Brahe byggde i slutet av 1500-talet ett slott på ön. Slottet kallade han Uranieborg och han byggde också ett observatorium. Av dessa finns ingenting kvar, men det finns ett Tycho Brahe-muséum. I Landskrona finns Rothoffska koloniträdgårdsmuséet att upptäcka, det ligger i närheten av Citadellet. Det blev en inspektionsrunda där också.

Lund är en gammal fin stad och där tittade vi på historiska byggnader och en fin rosenplantering i närheten av kyrkan. Var vi än stannade kom det fram någon och kommenterade vår bil. Vi sa till varann att ”antingen ska man ha hund eller en liten bebis eller gammal fin bil, då kommer alltid folk fram och pratar”.

På vägen ner till Skåne hade vi övernattat på en sommarstängd lantbruksskola. Då fick vi tillåtelse att köra fram bilen ända intill entrén för att den skulle stå lite mer skyddat. Efter en rekognoseringstur runt vandrarhemmet såg vi när vi kom tillbaka att två äldre gentlemen var väldigt intresserade av bilen. När de fick klart för sig att det var vår bil började de prata bilar. De var taxichaufförer från Göteborg och hade hur mycket som helst att berätta, bl.a. om när de körde ’Grynet’ och så förstås en massa göteborgshistorier.

I Löddeköpinge fann vi en fin handelsträdgård som vi måste titta närmare på. Sveriges tredje största stad, Malmö, fick bara ett kort besök innan vi körde vidare österut mot Ystad. Utanför Ystad, i Öja, ligger Åbergs Trädgård & Café och dit styrde vi först kosan, det kan aldrig bli för mycket av 'trädgård'. Därefter ett par avstickare till dels Dag Hammarskölds Backåkra, dels Ales stenar innan vi tog oss till vandrarhemmet i byn, Skånes Tranås. Där har vi bott många gånger. Det är ett välordnat, fint vandrarhem som man kan ha som utgångspunkt när man åker runt på Österlen.

I Simrishamn besökte vi det nystartade bilmuséet, Autoseum. Där finns hela bilsamlingen från Skoklosters Motormuseum intakt. Många 'pärlor' att beundra. Inte långt från Simrishamn ligger Glimmingehus, Sveriges bäst bevarade medeltids borg. Huset byggdes 1499 åt en dansk riddare med familj. Där har jag varit på 'spökvandring' en höstkväll för länge sedan, men det är en annan historia.

Österlen älskar både jag och min dotter. Den hänförande naturen, de kilometerlånga sandstränderna, det böljande landskapet inåt landet, bokskogarna, trädgårdarna, nationalparken Stenshuvud, matställena, idyllen Kivik, stället där Verkeån mynnar ut vid Haväng, strövområdet mellan Vitemölla och Haväng, listan kan bli hur lång som helst … Därför sparade vi Österlen till sist på vår resa runt Skånes kust. Vår lilla bil hade rullat på utan problem hela vägen. Under hemresan kunde vi summera vad vi upplevt och vi insåg att vi inte sett allt i vårt sydligaste landskap. Det finns mer att upptäcka där.

16 augusti 2020.Inger Klintberg Danielsson
>STÄNG< Musiken och jag. 9 augusti 2020. Inger ristade denna historia. 2 augusti 2020. Att ‘vara med trädgård’. 26 juli 2020. Blåbärsskogen väntar 19 juli 2020. Sommarpratarna 15 juli 2020. Nu vet vi vad ”att befinna sig i Limbo” betyder …. 12 juli 2020. Vad man roade sig med som barn ʽnär mormor var litenʼ. 5 juli 2020. Coronaviruset lever vidare med oförminskad kraft … 1 juli 2020. Vår första mobiltelefon. 28 juni 2020. När Dalai Lama hälsade på i grannbyn. 21 juni 2020. Säsongens första torpbesök. 14 juni 2020. P1800-klubbens Gotlandsträff 13 juni 2020. 11 juni 2020. Vikten av att dokumentera. 7 juni 2020. Våra svenska ʻbärʼ. 31 maj 2020. Om hur man behandlar en människa i sorg. 27 maj 2020. Det blir inte som vanligt i sommar för mormor. 24 maj 2020. Risk för Covid-19 är inget skäl att få anstånd med anläggning av nytt avlopp. 20 maj 2020. Min erfarenhet av bilar av märket Volvo. 17 maj 202. Blir det några Westerqwarnsträffar i sommar? 10 maj 2020. Varför har så många äldre dött i Covid-19? 5 maj 2020. Om att vänta. 3 maj 2020. Greta har fått oväntad hjälp. 26 april 2020.